Lexikon
Beaujolais
A legkorábbi francia újbor. Minden év november hó 3. hetének csütörtökén kezdik árusítani világszerte.
Becherovka
Cseh gyógyfüvekkel ízesített keserűlikőr, mely Joseph Becher 1807-ben kidolgozott receptje alapján készült még a közelmúltig Csehországban, a Karlovy Vary-i Becher patika alagsori helyiségeiben. Becher a gyógynövényeket szeszben áztatta, majd a kivonatot vízzel hígította, érlelte, szűrte. Az első időkben csak gyógyszertárakban árusították, de századunk harmincas éveiben már szinte egész Európában ismerték az italt.
Bénédictine
Normandiai konyakalapú gyógyfüves likőr. A XVI. század elején állították elő először a bencés szerzetesek, pontos receptje ma is féltett titok, csak néhányan ismerik. Főként étkezés után fogyasztják, de koktélokhoz is szokták keverni, alkoholtartalma 40%.
Benedictine
Északnyugat-franciaországi Normandiában készített aranysárga növényi és fűszeres keserűlikőr. Nevét a Benedek-rendről kapta. Alkoholtartalma 40 %, kiváló aperitíf. Étkezés után jéggel felszolgálva remek, koktélok alapanyagaként vagy ízesítőként szinte nélkülözhetetlen.
Bengéz (böngész, bilingérez)
Szüret után tőkén maradt szőlőt keresgél, összegyűjt.
Bentonit
Ásványi eredetű, nagy felületű derítőszer.
Berkél
Széthasított mogyoróvesszővel a hordódongákat összeköti.
Berlinikék
Kékderítéskor keletkező, sötétkék színű folyadék.
Berry
Vörös és fehér francia borok neve St-Armand, Mouron és Sancerre vidékéről.
Beteg bor
Mikroorganizmusok hatására élvezeti értékét vesztett bor.
Ki-kicsoda
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A





