Lexikon
Bianca
Származás: Csizmazia József és Bereznai László állította elő Seyve Villard 12375 és a Bouvier keresztezésével, tehát fajhibrid.
Tőke: Talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytürö, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenál1ó, nem rothad, virágzáskor a kedvezőtlen időjárási tényezőkre érzékeny, zöldmunka igényes.
Fürt: Hengeres, kicsi, laza; a bogyó gömbölyű, középnagy, hamvas, nem mintázott, zöldessárga; húsa ropogós, húsos; íze semleges; héja vastag, szívós.
Bor: Bora alkoholban gazdag, semleges ízű, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, minőségi bor.
Elterjedés: Magyarország, elterjedése csökkenőben van.
Bikavér
Az egri és a szekszárdi borvidéken engedélyezett vörösbor különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. A bikavért főleg Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékoportó szőlőből készítik. Az összes bikavérkészítésre használatos szőlőfajtát a bortörvény vonatkozó paragrafusa szabályozza.
Bikavér
Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Biling (billing)
Néhány bogyóból álló, esetleg a tőkén felejtett szőlőfürt.
Bilingérez
Lásd. bengéz.
Billikom
Iváshoz összegyűlt nagyobb társaság.
Biszulfit
Borkén (kálium-metabiszulfid).

Bitter (bitterbor)
Keserű ízű, nagy alkoholtartalmú aperitif.
Bitter (bitterbor)
Keserű ízű, nagy alkoholtartalmú aperitif.
Bitter soda
Olyan ízesített ital, amelynek alapanyaga a „Bitter vino”, amelynek részaránya a végtermékben legalább 50 %, amelyhez szén-dioxidot vagy szén-dioxid-tartalmú vizet adnak és esetleg ugyanazokkal a színezékekkel színezik, mint a Bitter vino-t. A termék tényleges alkoholtartalmának legalább 8 térfogatszázaléknak és legfeljebb 10,5 térfogatszázaléknak kell lennie.
Ki-kicsoda
Bock József
A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben.
1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





