Lexikon
Darabíz (levegőíz)
Borhiba. A darabban tartott borok oxidációja során az alkohol egy része aldehiddé oxidálódik.
Degorzsálás
A pezsgő seprőjének kilövetése.
Dekantálás
A tiszta bor leszívása vagy óvatos leöntése az üledékről.
Dekolor
Színtelenítő aktív szén.
Demi doux (francia, ejtsd: dömi du)
Félédes.
Demizson
Vesszővel (régebben náddal, szalmával) bevont, füles üvegballon italok tárolására és szállítására.
Derítés
Tisztító és stabilizáló borkezelési eljárás. A derítőanyagok (Pl. albumin, kazein, vagy kovaföld) a borhoz történő hozzáadásukkal felületükön megkötik és leülepítik a bor zavarosító anyagait.
Derítővas
A folyadék keverésére szolgáló fa- vagy fémlap.
Deszulfitálás
Kéntelenítés. A kén-dioxid mennyiségének csökkentése fizikai és kémiai módszerekkel.
Dézsa
Dongákból összeállított, nyitott, kétfülű faedény.
Ki-kicsoda
Bodnár Sándor Dr.
Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum





