Lexikon
Kékfrankos
Származás: Nem tisztázott.
Tőke: Kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel.
Fürt: Középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött.
Bor: Finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású. Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.
Elterjedés: Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátrai borvidék (de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek).
Kéknyelű
Származás: Nem ismert, valószínűleg Magyarország.
Tőke: Középerős, görbe, lapított vesszőzetű.
Fürt: Középnagy, kissé vállas, laza.
Bor: Finom illatú és zamatú, egyes években különleges minőségű.
Elterjedés: Badacsonyi borvidék.
Kemény bor
A nagy savtartalmú bor megnevezése.
Kéndioxid
A borászatban fertőtlenítőszerként használják. A kén elégetésekor keletkezik, szúrós szagú mérgező gáz. Nyomással cseppfolyósítható. Lásd. még fertőtlenítés.
Kénes íz
A frissen kénezett bor íze, vagy a túlkénezett bor íze.
Kénessav
Bomlékony sav, amely csak vizes oldatban létezik. Antiszeptikus, redukáló, valamint íz- és zamatképző hatású. A mustban és a borban részben kötött, részben szabad állapotban van jelen.
Kénezés
A mustba, vagy a borba kénessavat, vagy kén-dioxidot juttatunk.
Kénhidrogénszag (záptojásszag)
Borbetegség. Az élesztőgombák a borban található kénvegyületeket kénhidrogénné redukálja.
Kénlap
Azbesztcsíkokra fölitatott kén, amelyet a boroshordók és a borospince kénezésére használnak.
Kenyéríz (brodig)
Kenyérhéjra emlékeztető kellemes boríz.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben





