Lexikon
Nyújtott
1 dl bor, 2 dl szódavíz keveréke. Lásd. még hosszúlépés, fröccs.
Nyúlósodás
A lágy borok betegsége, amelyet a tömeges baktérium elszaporodás okoz. A bor olajszerűen folyik. Levegőztetéssel, savtartalom- növeléssel, kénezéssel védekeznek ellene.
O.B.I.
Országos Borminősítő Intézet.
O.I.V.
Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1924- ben alakult, Magyarország is alapító tagja.
Óbor
Egy évnél idősebb bor.
Olasz Rizling
Származás: Nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaország.
Tőke: Középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű.
Fürt: Kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel.
Bor: Keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek.
Elterjedés: Nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken megtalálható.
Oltás
Szőlőtermesztési technológia, melynek során az egyik szőlő növényt a másikra oltják. Oltani általában a filoxérának ellenálló alanyfajtára szokás.
Opálos bor
Áteső fényben opalizáló, kissé zavaros bor.
Orange-Bitter
Narancshéjból készült keserű ital.
Ordas bor
Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





