Lexikon
Martini
Híres olasz vermout.
Másolás
A tokaji seprőjében erjesztett bor.
Maszk
A seprő letapadása a pezsgőspalack falán.
Medina
Származás: Csizmazia József és Bereznai László állitotta elő a Seyve Villard 12286 és a Kékmedoc keresztezésével.
Tőke: Talaj és fekvés iránt nem igényes, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, nem rothad, fagytűrö, szárazságra közepesen érzékeny.
Fürt: Vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, nem mintázott, hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja vékony, olvadó.
Bor: Bora kissé lágy, jellegzetes zamatú asztali bor, rozé bora elfogadható minőségű.
Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.
Megfordulás
Borbetegség, mely során ecetsav és szén- dioxid képződik. A betegséget mikroorganizmusok okozzák, kénezéssel védekeznek ellene. Lásd. még borkősav- és glicerinerjedés.
Meizli
Egéríz.
Melegkezelés
Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak. Pasztőrözéskor a bort 70-80 C- ra, érlelési céllal végzett melegkezelés alkalmával 40 C- ra melegítik a bort.
Melegpróba
Borvizsgálati módszer, egyfajta állóképességi vizsgálat. Felbontatlan palack bort 10 napig 30- 35 fok hőmérsékleten tartják, és a 10 nap lejárta után vizsgálják a bor minőségét.
Melinda
Származás: Nem ismert.
Tőke: Fagyérzékeny, de az aszályt jól tűri.
Fürt: Igen nagy, vállas, közepesen tömött, a fürtkocsány hosszú, középvastag és szívós.
Bor: Csemegeszőlő.
Elterjedés: Nincs adat az elterjedéséről.
Melnais Balzam
Fekete Balzsam. Lett bitter (gyomorkeserű), melyet főként a kávéjukhoz kevernek.
Ki-kicsoda
Bodó Judit
Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége





