Lexikon
Karcos
1. egészen ki nem erjedt, a szénsavtól csípős bor
2. karcolóan savanyú bor
Karikafa
Fahordó
Kármentő
1. Kisebb faedény, rendszerint két füllel rendelkezik, a lapos kármentő fül nélkül készül.
2. Kocsmákban, csárdákban léccel elkülönített, védett tér.
Kástélyos
Világosvörös színű bor.
Kazein
Tejfehérje. Borderítőszerként is használják.
Kázié
Pezsgővártásnál a már letisztított seprőt tartalmazó fejjel lefelé állított. palackok rakata.
Kékalj
Kékderített bor üledéke.
Kékfrankos
Származás: Nem tisztázott.
Tőke: Kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel.
Fürt: Középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött.
Bor: Finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású. Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.
Elterjedés: Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátrai borvidék (de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek).
Kéknyelű
Származás: Nem ismert, valószínűleg Magyarország.
Tőke: Középerős, görbe, lapított vesszőzetű.
Fürt: Középnagy, kissé vállas, laza.
Bor: Finom illatú és zamatú, egyes években különleges minőségű.
Elterjedés: Badacsonyi borvidék.
Kemény bor
A nagy savtartalmú bor megnevezése.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





